analiz
robotik sol yatay
ORHAN BACAK

ORHAN BACAK

Mail: orhan.bacak@hotmail.com

Önceliğiniz Kalite Olsun

Tadilat yapılacak yere keşif için gidildiğinde tadilat yaptırmak isteyen insanların büyük bir kısmının ilk ve en çok merak edilen sorusu KAÇA YAPARSINIZ?  

Ve ardından kendilerince yapmış oldukları araştırmaya göre A firması…  B firması …. C firması …….  fiyat verdi. olmuştur.

İş yaptıracak olan insanlar tabiî ki ülkemizde ekonomik sorunlarının olması dolayısıyla kendilerince önceliği KAÇA YAPARSINIZ? Sorusuna vermekle haklı olabilirler.

Ancak …

Şunu belirtelim; tadilatı öyle mağazalarda dolaşarak beğenip aldığınız bir elektronik eşya gibi göremezsiniz. Elektronik eşyada sorun çıktığında değiştirebilir yada garanti kapsamında yaptırabilirsiniz. Fakat tadilat adı altında yaptırdığınız işin geri dönüşü, tekrar uygulama yapılması veya değiştirilmesi o kadar basit bir iş değildir.

Tadilat sonrası yapılan işin ehli insanlar tarafından yapılmamasından veya ucuza kaçıp malzeme eksikliğinden kaynaklı bir sorun çıkması sonucu tadilat yapılan evde yaşayan herkes etkilenmektedir. Hele birde yapılan tadilat işi dış cephedeyse çevredeki sakinler bile etkilenecektir.

Yenilenen tadilat ise ilk sorulan KAÇA YAPARSINIZ? Sorusunun ikiye belki de üç katına çıkması anlamı taşıyacaktır.

Tadilat sektörüne bir göz atalım

Sektör olarak işini profesyonel yapan var mı? Bir soru soralım.

Cevabını düşündüğümüzde deneyimlerimi de göz ardı etmediğimde verilecek cevap

... maalesefçok az.

Eline kontrol kalemini alan elektrikçi, Pprc kaynak makinası alan da su tesisatçısı ve ölçülerle arası iyi olanda Mobilya ustası oluyor.

Bu şekilde her işi yaparım diyen ve kendini usta olarak görenler fiyat düşürdüklerinden gerçek ustalarımızın önüne geçiyor. Yani demem o ki bu ustalar işin erbabı olmadıklarından ekonomik çalışmayı öne alırken, işin erbabı gerçek ustalar ise kaliteye değer verdiklerinden diğerlerine göre biraz daha pahalı çalışırlar. Pahalıdan kastımız işin ederini belirtip alırlar.

Şu gerçeği de unutmamamız gerekiyor, genelde yarım işleri toparlayanlar işin erbabı ustalar oluyor.

Ha tabi birde şunu da unutmamak gerek. Sertifikalı yetişmiş işin erbabı usta bulmak sadece azıcık araştırmaya bağlı.

Sertifikalı derken aklımıza hemen eğitim kurumları geliyor. İşin ustası nereden sertifika almalı, bize gösterilecek her sertifika geçerli mi?

Sorularına değinmeden geçemeyeceğim.

Ustalar ülkemizin kanun ve yönetmeliklerine göre Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Çıraklık Eğitim Merkezleri, Halk Eğitimi Merkezleri ve Özel Mesleki Yeterlilik Kurslarından ayrıca Çalışma Bakanlığına bağlı açılan MYK (Meslek Yeterlilik Kurumu) dan alınan belgeleri kullanmaktadırlar. Buraların dışında alınan veya size gösterilen hiçbir belgegeçerli değildir.

Hangi ustaya branşı dışında komple tadilat yapıyor musunuz diye sorsanız zannetmiyorum benim işim su tesisatı benim işim elektrik sadece bunları yaparım diyeceğini. İşi alana kadar sizin gözünüzü bilgi ile doldurmaya çalışır. İşi verdiğinizde her zaman ön ödeme alınmaktadır.

İşin ehli olmayan her işi yaparım abi diyen kendini usta olarak adlandıranlar, ön ödemesi alındıktan sonra kendi branşında yapılacak bir iş varsa onu yapar kalanını şu ustamız gelecek o yapacak deyip olay mahallinden uzaklaşır.

Siz tek kişi muhatap olacağım diye düşünürken muhatap olduğunuz kişiler sürekli değişir. İnşallah yarım bırakmaz da işini bitirir hele birde zamanında bitirirse bilin ki siz Allah’ın sevdiği bir kulusunuz.

Peki, tadilat yapılırken her iş için ayrı ayrı ustamı çağıracaksınız. Tadilat sektörüne baktığımızda gördüğümüz bir başka sorunda tadilat işlerini de direk ayrı ayrı ustalara vermek.

Her branşı ayrı ayrı ustalarla çalışmaya başladığınızda yine sorunlar ile karşılaşıyorsunuz.

3 günlük işiniz varsa o iş size 10- 15 güne çıkıyor. Neden böyle diye sorarsanız iş ve ödeme alındıktan sonra ne hikmetse ustalarımızın ne cenazesi nede hastası eksik olmuyor.

Tabi sözümüz bu durumda gerçekten hasta ve cenazesi olan ustalarımız için meclisten dışarı diyoruz.

Ne yapalım yani evimizi işyerimizi tadilat yaptırmayalımmı diyeceğinizi duyar gibiyim.

Tabiki yaptıracaksınız bu sizin en doğal hakkınız. Ama diyorum ki siz siz olun KAÇA YAPARSINIZ? Sorusu yerine

Kurumsal bir firma mısınız?,

Ustalarınız profesyonel anlamda sertifikalımı?

Kullanacağınız malzemeler kaliteli mi?

İş yaparken sözleşme imzalayıp sonucunda faturalandırıyormusunuz?

Sorularını sormanızda yarar var diyor, yazımızın sizde oluşturmuş olduğu düşünceleri de sizlere bırakıyorum.

Kalın sağlıcakla

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar