analiz robotik
robotik sol yatay
İlknur GÜLMEZ

İlknur GÜLMEZ

Mail: gulmezilknur90@gmail.com

Göz Merceği Kamera Lensi

İletişimci ve Medyacı olarak  okurken dikkatimi çeken ve sevdiği bir konuyu sizlerle paylaşmak istedim. Şimdiden iyi okumalar diliyorum.

Gözümüz karanlık veya aydınlık ortamlarda , nesnelerin uzak yada yakın olduğu durumlarda net görebiliyor . Aynı kural etkileyici fotoğraflar çekebilmek için fotoğraf makinesinde doğru ayarlama yapmaktan geçmektedir.

Gelin insan gözünü ve fotoğraf makinesini karşılaştıralım .

İnsan gözü muhteşem bir görüntü oluşturma cihazıdır . Görüntü oluşturma özelliğine sahip olan insan gözü ile fotoğraf makinesi arasında bir çok benzerlik vardır . Bir nesnenin net görüntüsünün oluşturulabilmesi için nesneden gelen ışığın , ışığı algılayan bir yüzeye odaklanması gerekir.

İnsan gözünde bunu kornea ve göz merceği yaparken, fotoğraf makinelerinde ise lens aynı işlevi görür . Bir nesneden gelen ışınlar gözümüze ulaştığında kornea olarak bilinen kubbe biçimli kısımdan gözün içine girer . Bu sırada ışınların kırılarak gözün arkasındaki , ışığı algılayan doku olan retinaya odaklanmasına yardımcı olur.

Mercekler ise ışınlarının geliş açısını değiştirerek bir noktaya odaklanmasını sağlar. Işınların mercekten geçtikten sonra kesiştikleri nokta odak noktası olarak isimlendirilir . Fotoğraf makinelerinde bir nesnenin uzaklığı değiştirildiğinde lens ile ışığı algılayan yüzey (görüntü sensör ya da film ) arasındaki mesafe değiştirilerek net görüntü oluşturur .

İnsan gözünde mercek ile retina arasındaki mesafe sabittir . Bir nesnenin uzaklığı değiştiğinde net bir görüntü oluşturabilmek için göz merceği kaslar sayesinde şekil değiştirir. Kaslar gevşek iken, mercek daha düzdür. Kasıldığında ise küreselliği artar. Böylece ışığı kırma derecesi değişir .

Yetişkin bir insanın gözünün odak uzaklığı yaklaşık olarak 20 milimetredir , netleme mesafesi ise 6 cm ve üzerindedir. Fotoğraf makinesinde lensler kullanımlarına göre farklı odak noktalarına sahiptir .

İnsanda iki gözden gelen verilerin birleşmesiyle oluşan tek görüntü ( Binoküler ) olarak isimlendirilir . Yatay görüş alanı yaklaşık 115 derecedir , bu durum fotoğraf makinelerinde lens görüş alanıyla odak uzaklığına bağlı olarak değişir . İris gözbebeğinin büyüklüğünü değiştirerek , gözün içine giren ışık miktarını ayarlar . Fotoğraf makinesinde ise diyafram açıklığı değiştirilir .

Güneşli bir ortamda gözlerimiz görmekte zorlanır fakat belli bir süre geçtikten sonra gözlerimiz ortam aydınlığına alışır. İris gözbebeğimizi küçültüp büyülterek ışığın göze daha sağlıklı girmesine katkıda bulunur .

Fotoğraf makinesinde ise ışıklı veya güneşli ortamlarda diyafram açıklığını ayarlayarak güzel görüntüler yakalayabiliriz . Gözümüzde ve fotoğraf makinesinde üzerlerine düşen ışığı algılayarak görüntüye dönüştürmek üzere elektrik sinyaline çeviren yüzeyler bulunur . Gözün arkasındaki Retina tabakası bu işlemi yerine getirir . Dijital fotoğraf makinelerinde ise ışığı algılayabilen görüntü sensörleri vardır .

 

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar